Cupping therapie

Cupping therapie is een alternatieve geneeswijze die al eeuwenlang wordt toegepast. Bij een cupping therapie sessie plaatst een therapeut speciale kopjes op uw huid. Gedurende een aantal minuten wordt een hoge zuigkracht uitgeoefend. Patiënten ondergaan de cupping therapie voor uiteenlopende redenen. U kunt kiezen voor cupping bij pijnbestrijding, tegen ontstekingen maar ook een betere doorbloeding en ontspanning zijn redenen om voor een cupping sessie te kiezen.

 

Hoe wordt de cupping therapie toegepast?

De cupping kopjes worden voor het plaatsen op de speciale cupping punten op uw huid verwarmd waardoor ze vacuüm trekken. De kopjes worden gemaakt van:

  • Bamboe
  • Aardewerk
  • Glas
  • Siliconen

De cupping therapie heeft de laatste jaren veel aan naamsbekendheid en populariteit gewonnen. De therapie zelf echter werd al in de oude Egyptische, Chinese en culturen uit het Midden-Oosten gebruikt.

 

Cupping therapie types

De cupping therapie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo worden de droge en natte cupping sessies het meest gebruikt. Bij beide behandelmethodes wordt gebruik gemaakt van een ontvlambare substantie zoals alcohol, kruiden of papier. Deze stoffen gaan in een kopje en worden in ‘brand’ gestoken. Op het moment dat het vuur dooft plaatst de therapeut de kopjes op uw huid. Cupping therapie werkt door middel van het afkoelen van de lucht die in de kopjes zit en dat een vacuüm vormt op uw huid. Uw huid komt omhoog en wordt rood door het uitzetten van de bloedvaten. Tijdens een cupping therapie sessie staat een kopje gemiddeld 3 minuten op uw huid.

 

Ontwikkelingen binnen de cupping therapie mogelijkheden

Een meer moderne versie van cupping gebruikt een rubberpomp in plaats van vuur en warmte om een vacuüm binnen het kopje te creëren. Sommige therapeuten maken bovendien gebruik van siliconen kopjes die meer eenvoudig van plaats naar plaats verschoven kunnen worden. Door dit schuiven wordt een meer massage-achtig effect bereikt.

 

Natte cupping therapie

Net als bij droge cupping plaatst de therapeut gedurende ongeveer 3 minuten kopje op bepaalde cupping punten. Bij natte cupping worden de kopjes verwijderd en dan maakt de therapeut gebruik van een kleine scalpel om kleine, fijne snede in uw huid te maken. Vervolgens vindt een tweede zuigsessie plaats waarbij een kleine hoeveelheid bloed uit te wondjes wordt gehaald. Door de zuigkracht die tijdens de eerste plaatsing van de kopjes werd uitgeoefend komen zo afvalstoffen op efficiënte wijze naar de oppervlakte. Zeker bij een eerste cupping behandeling worden niet meer dan 3 tot 7 kopjes gebruikt. Een en ander hangt af van de aandoening die u wilt laten behandelen. Na een natte cupping therapie sessie krijgt u een antiseptische zalf en een verband om infectiegevaar te voorkomen. Uw huid is normaal gezien binnen een dag of 10 volledig hersteld.

 

Cupping therapie in combinatie met andere behandelingen

U kunt cupping prima toe laten passen in combinatie met andere reguliere en alternatieve geneeswijzen. Het is vooraf verstandig om met uw behandelend arts te overleggen of cupping voor u een goed behandel alternatief kan zijn en of een en ander mogelijk is in combinatie met mogelijke medicatie.