Cupping wat doet het?

Cupping is een alternatieve therapie die wordt gebruikt in combinatie met acupunctuur. U kunt zichzelf daarbij de vraag stellen: ‘Cupping wat doet het?’. Kort samengevat worden door het plaatsen van kopjes op de huid drukpunten gestimuleerd die een bepaalde genezing kunnen bevorderen. Cupping is effectief bij stijve, stramme spieren en helpt spieren en weefsels te ontspannen. Cupping wordt meestal als pijnloos ervaren en is een effectieve massage vorm bij spierproblemen.

 

Cupping wat doet het bij spijsverteringsproblemen?

Net als bij acupunctuur maakt cupping gebruik van drukpunten die over uw lichaam verdeelt zijn. Heeft u last van spijsverteringsproblemen dan is het mogelijk om door middel van cupping hier verbetering bij de bewerkstelligen. De kopjes worden op uw buik geplaatst en trekken vacuüm. De dieptewerking laat spieren ontspannen en knopen in de weefsels verdwijnen. Afvalstoffen worden op snelle wijze afgevoerd. Cupping kan op deze manier helpen bij vormen van obstipatie, diarree en andere spijsverteringsproblemen.

 

Cupping wat doet het bij gewrichts- en rugklachten?

Veel rugpatiënten en patiënten die regelmatig last hebben van pijnlijke gewrichten proberen diverse therapieën uit. Steeds vaker maken ook deze patiënten gebruik van de mogelijkheden die cupping te bieden heeft. Zeker als u niet zoveel op hebt met de naalden die bijvoorbeeld bij acupunctuur gebruikt worden kunt u een cupping sessie overwegen. Een vastzittende rug kan met de cupping techniek worden ontspannen. Na de behandeling houdt u verkleurde plaatsen over daar waar de kopjes hebben gezeten. De zuigkracht die de kopjes uitoefenen dringen diep door in de huid, spieren en weefsels. Knopen krijgen de kans om te ontspannen en u ervaart een gevoel van nieuwe energie.

 

Cupping wat doet het over het algemeen?

Naar mate een lichaam verouderd, verouderen ook de spieren en (bind)weefsels. Blessures en knopen treden meer makkelijk en veelvuldig op. Heeft u voor uw gevoel te weinig baat bij een traditionele massage of wilt u net dat beetje meer ervaren dan is cupping een ideale therapie. Bespreek vooraf de mogelijkheden met uw therapeut en lees uzelf in in de verschillende vormen van cupping. Het is belangrijk dat u ontspannen bent op het moment dat de cupping kopjes worden aangebracht. U kunt het vacuüm gevoel als prikkelend ervaren, weinig patiënten klagen over een nadrukkelijk aanwezige pijn. Gedurende een aantal minuten blijven de kopjes op hun plaats zitten voordat ze verwijderd worden. Bij een droge cupping sessie ziet u een verkleuring die na een aantal dagen wegtrekt. Natte cupping sessies bestaan uit twee gedeeltes. Eerst zal de therapeut met een kleine scalpel fijne sneetjes in uw huid maken. Daarna worden de kopjes over deze plaatsen aangebracht. De zuigkracht trekt bloed omhoog. Deze bloedstroom bevat afvalstoffen die uit spieren en onderliggende weefsels komt en door de cupping wordt afgevoerd. Naderhand worden de wondjes met antiseptische zalf behandeld en verbonden. Het is aan u om op te letten dat er met eenmalige en/of gesteriliseerde materialen wordt gewerkt. U wilt immers een infectie of besmetting voorkomen. Goede therapeuten laten u alles duidelijk zien en zorgen voor de nodige uitleg voordat een sessie wordt aangevangen.